Бълхи

     Бълхите винаги са ни съпътствали. Tова не означава, че трябва да приемем присъствието им като неизбежно. Бълхите са нещо повече от незначително дразнене за кучетата и котките. Те са първопричината и за заболявания. Бълхите могат да бъдат междинни гостоприемници на тении, а в случай на остро опаразитяване могат да пpедизвикат анемия. Естествено, всички ние искаме най-доброто за домашните си любимци. Стараем се те винаги да бъдат здрави и щастливи като ги храним правилно, ваксинираме ги и редовно ги обезпаразитяваме. Ефективният контрол на бълхите следва да бъде също толкова важнa част от общите грижи за здравето им.
Ето част от проблемите, които бълхите могат да причинят:
Могат да накарат домашното животни дa се чувства неспокойно и измъчено.
Могат да предизвикат сърбежи и възпаление.
Те са основната причина за кожни проблеми - алергичен дерматит.
Те са отговорни за заразяването с тении.
Хапят и собственика на животното...

Жизненият цикъл на 6ълхата:
1. По кучетата и котките се откриват възрастни бълхи. Те не идват и не си отиват, а остават, докато не умрат или не бъдат отстранени.
2. До 48 часа след първото всмукване на кръв женската бълха започва да снася яйца - около 20 наведнъж. От козината на животното те лесно попадат в околната среда. През краткия си живот една бълха може да снесе над 2 000 яйца.
З. Ларвите на бълхите се излюпват от яйцата и започват да се хранят с органични отпадъци като изпражненията на бълхите и мъртви кожни клетки. Така те поемат и яйца на тении - например Dipilidium Canium, а котката се заразява с тенията, когато по време на чесане успее да я хване със зъби и я погълне.
4. Ларвите плетат пашкул и образуват какавида, от която след време се излюпва възрастната бълха. Стимулирана от топлината и движението на минаващата наблизо котка или топлината на тялото на нейния собственик, бълхата скача върху животното-гостоприемник или човека и ... от тук целият цикъл започва отначало.

 

Източник





{START_COUNTER}