Развъждане

РАЗВЪЖДАНЕ И СЕКСУАЛЕН ЖИВОТ НА КОТКИТЕ

    Размножаването е един от най-важните биологични процеси, чрез които се осъществява съществуването на вида. При котките, за разлика от човека и някои други видове бозайници, сексуалният живот е твърде ограничен - 2 пъти годишно (понякога 3 и повече пъти), т. е. през размножителния период, изразяващ се със специфични циклични признаци на разгонване (обикновено в началото на пролетта и края на лятото).
    Половата зрелост при котките настъпва на 8-10-месечна възраст при женските и на 9-12-месечна възраст при мъжките. Но пълното им физическо развитие завършва към 18-месечна възраст, на която е препоръчително те да се заплождат, за да дадат жизнеспособно и здраво поколение.
    През периода на разгонването на женската котка се отбелязват 4 стадия:
1. Проеструс (стадий пред разгонване). Узряват яйчните фоликули, изработващи естрогенни хормони, под чието влияние половият орган набъбва, започва често уриниране, изпускане на миризливи вещества и др.
2. Еструс (стадий на същинско разгонване или т. нар. стадий на полово влечение). Котката допуска мъжкия партньор за покриване и след това настъпва овулация.
3. Метеструс (стадий след разгонване). На мястото на пукнатите яйчни фоликули се образуват жълти тела, отделящи хормона прогестерон, който стимулира секреторната функция на ендомстриума и създава условия за имплантиране на оплодените яйцеклетки и развитие на бременността.
4. Анеструс (стадий на покой). Постепенно затихват всички признаци на разгонване и настъпва относителен полов покой.
    Продължителността на разгонването е около 7-9 дни и се изразява с ярки промени в поведението на котката - издаване на мъркащи звуци, търкаляне по гръб, търкане на главата в пода, снишаване на предната и повдигане на задната част на тялото с изнасяне на опашката встрани, съпроводено с тъпчене на място със задните крайници. Наблюдава се повишена възбудимост и нервност, непокорство, мяукане и бягане навън при първа възможност. Тогава нищо не е в състояние да спре разгонената котка - нито човешките ласки, нито любима храна, нито строга заповед - инстинктът е по-силен. Разбира се, тя се завръща след няколко дни или седмица вкъщи обикновено изгладняла, измършавяла, а мъжкият освен това и изподран от множеството дрязги с котараците съперници (отнася се за дворните котки).
    Характерните поведенчески прояви на партньорите при ухажване непосредствено преди извършването на половия акт (коитуса) са търкалянето на женската котка по земята, изплъзване при опит за покриване от мъжкия, без да се отдалечава, с което още повече усилва желанието му и го възбужда. Накрая тя заема характерна поза за покриване - предната част на тялото е снижена до земята, задната част и половият орган са повдигнати нагоре, а опашката - отместена встрани. Това позволява на предпочетения партньор (при няколко кандидати женската проявява избирателност) да осъществи половия акт, който е сравнително кратък и придружен с жални мяукания от страна на женската котка (дължащи се на болезненото раздразване на нежната лигавица на влагалището) и ръмжене на котарака. Коитусът често се извършва няколко пъти един след друг, а понякога се повтаря през няколко последователни дни. След всеки полов акт котката рязко се обръща и атакува с лапите си мъжкаря, което е придружено с издаването на характерни звуци. След покриването, стадият на разгонването постепенно затихва. Трябва да се знае, че при недопускане на разгонената котка до котарак може да се стигне до нежелателно непрестанно състояние на разгонване. Изходът от него е провеждане на хормонална терапия от ветеринарен лекар, което дава възможност за контролиране на еструса или кастрация.
    Много характерно за този животински вид (за разлика от почти всички други бозайници) е, че овулацията, която се осъществява по нервно-хормонален път, не настъпва спонтанно, а само след осъществен полов акт (т. нар. провокирана овулация). Удивително е колко рационално природата е решила този важен физиологичен акт - отделянето на яйцеклетките да става само след покриване (т. е. за около 36-45 часа). Отделените от яйчниците яйцеклетки преминават в яйцепроводите, а от тях попадат в двуроговата матка, където сперматозоидите ги намират и оплождат. 

     "Енциклопедия за котката"




{START_COUNTER}