Фиксация на признаците

 Фиксация на признаците. За да се закрепи желан признак, трябва да се вземе женска, притежаваща един или няколко признака, които са желателни, и да се кръстоса с мъжкар, имащ същите признаци, а също и други белези, които са желателни за въвеждане в новата порода. От родените в резултат на кръстосването котета се отстраняват тези, у които желаните черти не са изразени, а останалите се кръстосват с друг котарак или друга котка с желаните признаци, или с техните родители. От родените отново се избират тези котета, у които са се проявили исканите признаци, а останалите отново се отделят. Когато представителите на следващото поколение достатъчно пораснат, отново се провежда кръстосване помежду им или с родоначалниците на линията. Така постепенно възниква нова порода, носеща желаните признаци и качества.
    Като се отделят едни котета и се оставят други, се закрепват желаните черти, които се проявяват у всички следващи поколения. Трябва да се има предвид, че инбридингът (близкородственото кръстосване) може да провали цялата продължително проведена с
елекционна работа при неправилното му използване (т. е. да се прояви т. нар. инбредна депресия). В тази връзка винаги е по-добре да се въведат едновременно две или повече линии, които да се кръстосват помежду си. Може да се използват също и племенни котки от друг развъдчик, работещ по същата селекционна програма. Разбира се, на думи всичко изглежда много по-просто, отколкото в самата племенна работа.




{START_COUNTER}