Сиамска котка



В случай, че някой изобщо се съмнява в това, налага се да кажа, че вече притежавам най-сладкото коте на света.

Получих го онзи ден и любовта ни очевидно бе от пръв поглед…

Снимките са кликаеми

Обожавам котки. Тази, която гледах временно си я взеха хората, щото се върнаха от Холандия (не, не ми донесоха семена, гадовете) и в къщи стана едно подредено, тихо… ужас. След като ми писна всяка вечер да се напивам или да спя в разни чужди легла (не, че се оплаквам), за да не ми е тъпо вечер сам в у нас, реших да си взема коте и да си го отглеждам докато смъртта ни раздели. С идеята, че няма а е зле вече да свикна да се грижа за някакво същество, което може и проблеми да създаде, а не само да си стои в аквариума и кротко да расте.

Когато разбрах, че Петя се е отказала да вземе от Мартина едно сиамче, веднага реагирах и още на същия ден то се озова при мен. Супер сладко, мъжко, на три месеца. Бях му нагласил всички необходимо, разбира се, за което се наложи да тичам на тагъдък из магазините в края на работния ден и да оцелея под унищожителните погледи на продавачката и няколкото клиентки в един магазин за бебешки стоки, където попитах дали имат малки одеялца като за котки. Изгледаха ме все едно казах, че искам да чукам трупа на майка Тереза, ебаси…

Бях прочел и къде що има статии за котките в нета, от което разбрах главно колко не може да пише шефката на фелиноложкото дружество. Горката женица – трябва да имаш особен талант, за да създаваш толкова разхвърляни и объркани текстове, пълни с излишна странична информация, от които нищо не се разбира. Тъй, че ако някой знае добър сайт със статии за отглеждане на котки – да казва.

Били злобни сиамките… глупости. Котето се оказа много добричко, гальовно и сладко колкото си искаш. Още от първия път уцели кое е правилното място за акане и използва нарочената за целта кутия. Вечерта гледахме филм и ловихме рибките в аквариума през стъклото, а на сутринта един час си играхме в леглото (не, не е това, за което си мислиш…). Докато съм сигурен, че се е научил да ползва за естествените си нужди ексклузивно кутията и че няма да си остри ноктите в кожените ми мебели, е заточен в кухнята нощем и докато ме няма.

Кръстих го Антон, но му викам главно “коте” и май ще му остане така. Привърза се към мене изключително бързо, много ми се радва когато съм си в къщи, тича след/пред мене където и да отида из апартамента (даже понякога го ритам ако се разсея, щото ми се вре из краката) и непрекъснато мяука да му обръщам внимание. Тая вечер след като половин час гони и дебна едно топче, вързано с кабел, което аз подръпвах, явно се измори, защото като седнах да пиша това, се промъкна в скута ми и заспа изтегнат почти неприлично блажено.

Малко трудно го снимах, щото или търчи насам натам и не се спира, или се търка около мене да го галя и да се борим, но каквото можах – направих.

Обичам котки и тва си е.

Учителите – изнудвачи или жертви?
Излъганите ми надежди – новите Nightwish и Тарантино

Коментари

  1. ами честит нов член на семейството, така да се каже 🙂

  2. хахахах можеш да се простиш с кожените си мебели 🙂

  3. абе, сетих се – ако верно искаш да си запазиш мебелировката вкъщи, можеш да й направиш играчка на мацата, като намотаеш малко сезал (не пластмасовия) около дървено трупче. котките обожават да си точат ноктита върху тая работа – поне, котката на брат ми беше оставила набезите срещу тапетите и мебелировката 😀

  4. Лонги първо честито , и второ:
    имаш си тайска а не сиамска котка 🙂
    Това което в България наричаме сиамска всъщност е тайска порода котки.
    След обособяването на породата кльощави сиамки сиамската я кръщават тайска , от тайланд , чието старо име е сиам. Малко объркано стана ама … та тези кльощавите приемат името сиамска , а другите ги кръщават тайска … ясно е защо 😉

    сиамска:
    http://cats.about.com/library/.....vishnu.jpg
    http://www.fdp-bg.com/image/br.....33-1_g.jpg

    тайска:
    http://www1.istockphoto.com/fi.....18_pet.jpg
    http://www.fdp-bg.com/image/breeds/SIA/11_g.jpg

    Поздрави

  5. Ее, сладур е котето, внимавай само да не го гръмнеш с въздушната пушка 😀

  6. Бе всички котки са готини, но аз най си харесвам табитата. За отглеждането има една много хубава книга – Всичко за котките, от един британски ветеринар май беше, с много илюстрации, на гланцова хартия, Хеликон я продават вече на половин цена.

    Ако не му осигуриш дърво за точене, направо забрави за мебелите, най-малкото обичат да месят с лапи меки и топли места, както и да се катерят, така че без поне минимални щети по кожената тапицерия няма да се отървеш, макар че говоря от субективен опит, всичко е възможно. Обаче ако се изкушиш да му махнеш оперативно ноктите, много ще ми паднеш в очите.

    Хубаво е да му насадиш свеж овес за паша, помага за погълнатите косми. Обичат да гризат и пилешки кокали, както и сурово месо, но това пак е от субективен опит. Обожават да ровят с лапите, така че се готви за разпилян пясък и разкопани саксии. Не е хубаво да го затваряш на тясно, това депресира. Прясното мляко не им понася много.

    Ама ти си гледал котка, така че кво ги разправям …

  7. Мерси за добрите съвети skoklyo 🙂

    Място за точене ще му правя днес (въже, навито около дърво), и трева ще му взема. Саксии няма как да рови, щото нямам – явно съм добър в отглеждането само на аквариумни растения, другите упорито съхнат…

    Това за ноктите е толкова идиотска идея, че даже няма да я коментирам.

  8. Миглен
    26/09/2007 - 11:13

    Хах честити, аз много обичам сиамски (тайски) котки. До сега съм имал 3 през живота си.
    Първата се казваше Лъки (мъжка), тогава бях много малък и не помня много. Втората се казваше Лита (женска), заради онази кечистка.. но това беше преди поне 6-7 години. Тя умра ненадейно и неочаквано, даже не разбрахме от какво. Третата се казваше Мъро (мъжка) и притежаваше най-хубавата козина. Викахме му Копринка 😀 щото беше много приятен да го погалиш. За съжаление изчезна безследно, вероятно някой добър съсед е виновен за това но нямам доказателства.

    В момента отглеждаме една котка на майка ми на приятелка, която е в чужбина. Казва се Тара (женска) но е малко мързелива и тромава. Слаба и малка е и съвсем скоро роди 2 котенца, само че са от някакъв уличен и едното е черно другото е бяло, кръстих ги Ин и Ян.

    Успех с котката 😉

  9. Даниел Панев
    26/09/2007 - 11:32

    Ти е честит.
    А иначе е малко грубо да го затваряш в кухнята. Ние нашата (кухня) я заключваме, защото нашичкият (котарак) си отваря вратата, влиза вътре и обръща коша за смет. А не е като да не го храним, ако си помислихте това.
    Иначе помисли дали не искаш да го кастрираш. На мен сърце не ми дава да го сторя това и в момента целия ни апартамент е маркиран, включително и всичките ми чанти за лаптопи, та вече се чудя какво да правя. С чантите де.

  10. Да, това с маркирането определено е проблем при мъжките.Кастрирането го решава кардинално, но при някои /за съжаление не при всички/ работи вариантът с неприятните за котките миризми като ванилия и цитруси. Моя приятелка си спасяваше чантите, тетрадките и дрехите по този начин…

  11. Затварям го в кухнята само временно, докато се научи да си остри ноктите където трябва.

    За кастрирането още се чудя…

    И никой ли не знае готин сайт за котки, та да почета малко???

  12. Е не! Страхотна е! Поздравления за мъркавото синеоко нещо! 🙂

  13. Котенцето е голям сладур! Да ти е живо и здраво !

  14. HeYJIoBuMa
    26/09/2007 - 22:17

    Да ти е честито 🙂 Много е красиво

  15. Жилов
    27/09/2007 - 11:56

    Най-добрите съвети за котка, които съм чел, са на блога на Григор. Има го за кастрирането – да или не (има алтернативни решения), за драскането и причините му, за поведението като цяло.

    http://www.gatchev.info/blog/?p=266

    http://www.gatchev.info/blog/?p=268

  16. Статиите на Григор бяха много добри, благодаря!

    Чудя се защо у нас няма сайт за отглеждане на котки? Толкова разпространени домашни любимци са, а информацията за тях е супер малко. Аз примерно участвам във форум за аквариуми, в който има “106 840 Публикации в 7 146 Теми от 3 330 Членове” ако цитирам статистиката от днес. Има форуми и сайтове с подробна информация за екзотични животни, сайтът за морски свинчета е изключително добър, за кучета…

    А за котки има само някакви откъслечни статии и главно за разни състезания, които едва ли интересуват повечето хора с котки.

  17. Котките всъщност са доста устойчиви и самостоятелни твари, не изискват особени физически грижи. Щом успях да отгледам две бебета само с няколко реда инфо за храненето, представяй си. Че и него не го спазвах “по книга”. Психологията им обаче е нещо, на което не се обръща достатъчно внимание.

    http://www.aafponline.org/reso.....elines.pdf

    Сега като се сетя, котките обожават да се мушат из разни места, в природата им е да се крият. Под одеало, в някой кашон, в гардероба – чувстват се уютно. Също е хубаво да играеш с него по-лично, като се гоните или боричкате, аз съм маниак по темата и редовно си отнасям от нашата котка драскотини до кръв по ръката. Не знам, може би идеалът ми за котка е тази от “Гордост” на Уилям Уортън …

    Но общуването е далеч по-важно от разните му там диети и прочие.

  18. страхотно коте .. дано не прави големи бели .. 🙂

  19. много е сладкооооооооооо

  20. skogkatt_bg
    08/10/2007 - 16:57

    Da ti e jiv i zdrav sladura – chestito!:-)

  21. Еей, много котколюбители.. 🙂

    Само аз ли усещам една неприятна миризма, когато влизам някъде, където се отглеждат котки?
    Не ми казвайте, че съм влизал на кофти места; по-вероятно е вие да сте свикнали с миризмата 🙂

  22. Възможно е и да се свиква. То и около малките бебета често мирише на ако, но някак не виждам родителите им да се отказват от тях заради това 🙂 Просто са прекалено сладки…

    А за миризмата и котките, има си това:
    http://petshop1.com/?m=c&.....#038;d=746

  23. и аз имам сиамска котка.вече е на почти годинка.всичките мебели вкъщи пострадаха.но пък за сметка на това е многа гальовна,така че честито

  24. Не е ТОЧНО по темата, но мога да ти предложа това, в случай, че не си се поинтересувал, защото Грейс днес снощи се разгони.
    “Безразборното използване на хормонални препарати от страна на собствениците на котки, липсата на достатъчно информация по въпроса, а и честата среща с пациенти, пострадали от употребата на тези лекарства, породи необходимостта от написвне на тази кратка статия.
    Прилагайки лекарства, които подтискат разгонването при женски животни и някои поведенчески реакции при мъжки, вие можете да навредите значително на вашите домашни любимци. Някои от заболяванията, които можете да предизвикате могат да бъдат смъртоносни или нелечими, а други да доведaт до скъпо струващи хирургични интервенции и лечение.
    Megesterol acetat, известен на българския пазар с търговското име “Нонестрон”, е прогестаген с антиестрогенно, глюкокортикоид-подобно и влияещо на поведението действие. Страничните ефекти са чести и включват депресия, пиометра /натрупване на гной в матката/, захарен диабет, адренокортикална супресия, гинекомастия /растеж на млечни жлези при мъжки животни/, хипертрофия на млечните жлези, аденокарцинома на млечните жлези, полиурия, полидипсия /повишени жажда и уриниране/, затлъстяване. Промените в млечните жлези засягат както женски, така и мъжки котки. Кожни промени като алопеция /обезкосмяване/, атрофия /изтъняване/ на кожата също могат да се срещнат след употреба на megesterol acetat. Специално за контролиране поведението на мъжките котараци, тези препарати са ефикасни при по-малко от 30% от случаите.
    Странични ефекти има при употреба на високи и ниски дози, за кратък или за дълъг период от време. Някои от страничните ефекти отзвучават след прекратяване употребата на медикамента, а други не.
    От всичко казано дотук става ясно, че използването на тези медикаменти за контролиране на разгонеността и сързаното с нея полово поведение е напълно неоправдано, както за лекаря, така и за стопанина.
    Ако все пак сте решили да използвате тези медикаменти, знайте, че цената им може да се окаже твърде висока. Вашият ветеринарен лекар е в състояние да ви предложи значително по-безопасни и дори по-евтини алтернативи.
    д-р Ст. Коджабашев
    По материали от Kirk’s current veterinary therapy “

  25. катето
    19/01/2008 - 11:33

    абе хора само да ви попитам не6то туи като на скоро един жетеринар ми умори котката и сега искам да си жзимам нова и… вупроса ми е: сиамската котка лекува ли??

  26. Какво да лекува бе пиле?

    Някои казват, че котките излъчват положителна енергия, която помага при болести. За моята не знам, щото не съм бил болен, ама е много мила и гальовна – истински сладур (вече порасна, не е като на снимките 🙂 ). За излъчване – излъчва яко миризма, ако не го къпя 🙂

    Предполагам, че лекува колкото и останалите 🙂

  27. mnogo sa hubavi i sladki malkite kotenca!

  28. Да, много! С ориз особено са муцка…

  29. i az st tarsq siqmsko samo4e jensko

  30. Анеле
    25/03/2008 - 00:08

    Котето е много красиво наистина!Комплименти!
    Подариха ми коте преди два месеца-минало е покрай английската или руската синя късокосместа котка,като по-малко ,приличаше на таласъмче,сега е по-красива и аз я обичам вече много.

  31. Ехе, спомням си Таричка. 🙂
    Седя пред компютъра и пиша. Мисля го. Напрегната съм.
    А тя пристига отнякъде, сега като си мисля, с нещо като маршова стъпка. Странно за коте, но така изглеждаше – тържествено-весело.
    Притига, скача на леглото зад мене и обявява: Мяяяяяу! След което, веднага – лапи на клавиатурата.
    – Махай се, Тара, нямам време сега! – и я бутам назад.
    Въпросително и по-тихо: Мяу?
    – Бягаааай.
    Последното беше толкова тихичко и умолително “Ми?”, че ме разсмя. Стана ми жал, зарязах всичко друго, гушкахме се и накрая сме заспали. А тя имаше навик да си мушка муцунката в сгъвката на врата ми…
    Сигурна съм, че е нечия любимка в котешкия рай. 🙂

  32. мичето
    28/09/2008 - 18:01

    Здравей!Много ти е готино котето.Все едно,че е моят Стас като малък.Сега е на 3 г.Малки проблеми имах с тоалетната,но не е злобен.Излиза навън и може би затова нямам маркировки и надрано.И каквото и да е, вечер се гушка до мен и всичко се забравя.Да сте живи и здрави и двамата.Ти си добър човек.

  33. Абе чак добър не съм, ама нейсе 😉

  34. мичето
    28/09/2008 - 21:45

    Да се разбираш със същество,което не говори не е малка работа.Понякога говорещите същества те вбесяват само с мълчанието си,а пък ако си отворят устата …

  35. Zdrasti 🙂 ima6 mnogo hubavo kote 🙂 moqta kotka su6to e siamska.na seden godini e mnogo si prili4at s tvoqta samo 4e kato malka.mnogo e sladka i zabavna.

  36. може Грация да я кръстиш

  37. Възраст 6-7г., преди няколко дена е ваксинирана с 4-валентна ваксина и обезпаразитена с Фронтлайн, женска, кастрирана и…почти сляпа, с категорични хигиенни навици, непретенциозна към храната – яде каквото и ние, не е хранена със специалните котешки храни.
    Търся й нови добри стопани.
    За контакти: София, 0888358785, boby133@mail.bg – само при сериозен интерес.

  38. Рената
    22/07/2009 - 00:52

    Четох и двете ти стаии за котето ти. Защо не пишеш напоследък за него? Прибави и повече снимки! Иначе е много сладък палячо!
    Моят хулиган ядеше маслини, пасеше трева, изпонакъса всички мебели, маркира на сто места и прочие калпазанлъци, а при земетресение се криеше в гардероба. Но в сравнение с любовта, която ми даде и радостта, това е нищо.
    Не го затваряй на тясно, не го кастрирай и най-вече не го къпи! Те сами си се мият и си доставят полезни вещества от козината, а така ти му ги измиваш тези вещества, пък той има нужда от тях. И също – не прекалявай с котешките бонбонки, защото мъжките имат после проблем с пикочните пътища и може рано-рано да го загубиш или да се наложи да му ги прочистват. Пък това е болезнено!
    Млякото трябва да е сварено. На три месеца му давай хапче с/у глисти. Може и от американските препарати, които са с/у бълхи, кърлежи и пр. Ако го дърпаш лекичко за мустаците, обикновено започва да се прозява. Но трябва да е лекичко и надолу. Не обича да те вижда разстроен и да плачеш. Може да се хвърли да те защити от прекалено емоционални прегръдки на твои близки. Ревнува.
    Обича валериан и ако си сипеш малко в шепата – е твой за цял час. Осигурявай му движение, гони го, аз моят го качвах на мрежата за комари и той тренираше катерене и слизане. Не че обичаше… 🙂
    Мога да ти дам хиляди съвети. Ако имаш въпроси, питай! Имам голям опит с мъркащите косматковци. Чакам нова котешка статия.

  39. Рената
    07/08/2009 - 15:53

    Какво става с Антон? Сега, когато си на море, кой се грижи за него? Или е с тебе във Варна?

  40. Рената
    07/08/2009 - 22:01

    Хей, защо не отговаряш?

  41. Рената
    07/08/2009 - 23:42

    Да не е умряло котето и да ти е гадно да пишеш за това? Подминаваш ме с ледено мълчание.

  42. kak 6e e umrqlo ve – jivo si e i debelee vse pove4e 🙂

    ako v poleto za tyrsene na bloga – gore lqvo – potyrsi6 “kotka” (na kirilica) 6te vidi6 i drugite mi pisaniq za Anton i o6te snimki 🙂

  43. Рената
    08/08/2009 - 19:40

    Ама те са всичко на всичко две. Няма повече. Котачето е много сладко. Обещай като се прибереш да пишеш и пуснеш още малко снимки на дебеланчо! Ще чакам! 🙂

  44. mn sladko kotence mn me kefi tova e egati sladyrskoto kotence

  45. tova e nai gotinoto kote stra6no mn mn me kefi 🙂

  46. Криси
    24/01/2010 - 16:23

    Tova kote mn mn mn mn mmmmmmmmmnnnnnnnnnn me kefi az imam siamska kotka ama po qka ot taq

  47. zdrasti as sy6to imam siamski kotarak toi e mn krotak i polzva toaletna pie voda ot 4e6mata

  48. Как е котаракът година след статията?
    Такива снимки още малко, и ще ме накарат да си взема котка и аз. А не искам, щот` съм мързелива, а животинчето иска грижи. 😀
    Жалко, че нямам двор.

  49. Котето е много хубаво да ти е живо и здраво. Аз харесвам сиамсите котки и бих казала, че всички си приличат, само че някои са по светли, други са тъмни и т.н. Искам да попитам сиамските котки до колок години живеят.

  50. Това е много сладко коте.аз много обичам котки и оценявам това сиамко коте.

  51. А и също можете да го накарате да се смее и да го снимате.Така ще бъде още по-сладко.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *