Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Колко години живеят котките?
Колко години живеят котките?
26.06.2017

Мислите да отворите дома си за мъркащ домашен любимец? А може би вече сте го направили? При всички случаи, трябва да сте наясно с какво се захващате и -- може би даже по-важното -- за колко време.

Колко дълго живеят котките средно

За добро или лошо, котките нямат девет живота. Имат си само един. И макар да можете да повлияете на продължителността му (ще си поговорим за това след малко), добре е преди да си вземете котка да сте наясно, че ще и се радвате някъде между 14 и 16 години.

Струва ви се малко? Е, има изключения…

Известни котки рекордьори

Истината е, че някои котки си заслужават слуха за 9те живота. Да вземем например Крем Пуф, котка от Остин, Тексас, живяла цели 38 години и 3 дни. Тя държи световния рекорд на Гинес за дълголетие при котките, но Скутър от Мансфийлд, Тексас и диша във врата - на 31 и все още жив. Човек да се зачуди какво има във водата в Тексас.

Фактори водещи до по дълъг живот при котките

Защо пък Български котак да не се състезава с Текаските си братовчеди? И не, не става дума за водата, която споменахме. Тайната на дълголетието е по-проста отколкото си мислите -- колкото и да ви се умилква вашето сладко коте, спестете му отпадъците от трапезата си и вместо това го нахранете с вкусна, здравословна храна за котки. Правилното хранене в здравсолвни количества е решаващо за домашния ви любимец -- не само за продължителността на живота му, но и за качеството.

Как да изберем наистина добра храна за котки

Ето няколко начина да различите храната за котки, която ще удължи живота на домашния ви любимец от тази, която е вероятно да му създаде здравословни проблеми.

  1. Погледнете съдържанието: когато дадена храна обявява основната си съставка (или съставки), тази съставка (или комбинацията, ако е повече от една) трябва да е минимум 95% от съдържанието на опаковката.

  2. Протеинът е важен. Котките са изявени хищници -- всъщност, това е един от основните фактори, който им е помогнал да оцелеят в дивата природа. Те се нуждаят от животински протеин, така че погледнете разпределението на хранителните стойности н опаковката и се уверете, че протеина е в изобилие.

  3. Не прекалявайте с лакомствата. Бисквитки, бонбони и всякакви други хранителни “награди” за котки са направени от остатъчни продукти. Да, домашният ви любимец ги обича, но не му действат много добре.

  4. Съобразете храната с навиците на котката. Ако котката ви пие вода често, можете да редувате суха храна с такава от консерва. Ако ли не, най-добре наблегнете на консервите, които имат по-голямо съдържание на вода.

  5. Не пропускайте да се консултирате за храната на вашата котка с ветеринаря, който посещавате. Ветеринарите познават добре храните, както и животните, и ще ви дадат добра препоръка или отговор на какъвто и да е въпрос.

Движението е живот

Друг важен фактор за дългия и щастлив живот на вашата котка е движението. За разлика от кучетата, котките си стоят вкъщи по цял ден, което означава, че трябва да им осигурите начини да играят и да се упражняват в домашни условия. Добър вариант са играчките, както и “кулите” за катерене. Отново може да се консултирате с ветеринар за това какъв е най-добрия вариант за вашата порода котка според възрастта и и здравословното и състояние.

Вързаст при котките в човешки години

Докато правилото при кучетата е добре известно, при котките обръщането на годините в човешки е малко по-деликатно. Те растат изключително бързо през първите две години на живота си, достигайки полова зрялост, а след това развитието им се забавя. Това е причината някои специалисти да твърдят, че когато една котка е на 2 год, това се равнява на 25 в човешка възраст. От там нататък всяка година се равнява на 4 човешки.

Ако пък държите да знаете точно каква е възрастта на вашето коте още докато е малко, ето една таблица, която може да помогне:

 

Котешка Възраст

Човешка Възраст

1 месец

6 месеца

2 месеца

10 месеца

3 месеца

2 години

4 месеца

5 години

5 месеца

8 години

6 месеца

14 години

7 месеца

15 години

8 месеца

16 години

1 година

18 години

2 години

25 години

 

 

Средна продължителност на живота на котките според породата им

Различните породи котки са по-малко известни от различните породи кучета, но породата е важен фактор когато си говорим за продължителност на живота. По-долу можете да намерите конкретна информация за шест от най-популярните породи котки по нашите географски ширини.

Британска Късокосместа — около 13 години. Рекордьорите стигат до около 18.

Сиамска — около 15 години. Рекордьорите стигат до около 30.

Персийка — около 15 години. Рекордьорите стигат до около 20.

Регдол — много не оцеляват като малки, тъй като имат специфични здравословни проблеми. Оцелеят ли обаче, обикновено живеят от 15 до 25 години.

Американска Късокосместа — около 15 години. Рекордьорите стигат до около 27.

Ангорска — около 13 години. Рекордьорите стигат до около 17.

Заболявания, влияещи на продължителността на живота при котките

За съжаление животът на домашния ви любимец може да бъде значително съкратен ако при него или нея се появят някои от най-често срещаните заболявания при котките. При първите симптоми, незабавно се обърнете към ветеринар. Ето и за какво да следите:

  • Повръщане. Някои котки имат чувствителни стомаси, но дори и вашата да не е от тях, повръщането може да е индикатор за сериозен проблем. Ако продължава, то самото става опасно, тъй като тялото се обезводнява.

  • Проблеми с уринирането. Често са причинени от стрес, наднормено тегло или дехидратация.

  • Бълхи.

  • Тения. Най-лесният начин да разберете, че котето ви е прихванало този ужасен паразит (освен рязката загуба на тегло), е като проверите за разлика в изпражненията.

  • Проблеми с очите. Тъй като проблемите с очите могат да бъдат причинени на практика от всичко и са изключително опасни за вашият домашен любимец, най-добре е веднага да се обърнете към лекар.

Котките несъмнено са едни от по-дълголетните домашни любимци, които бихте могли да си изберете. Всичко, което трябва да напрвите сега, е да се уверите, че те са здрави и щастливи. Тогава ще си имате приятел за дълги години -- а може би ще имате и шанса да подобрите световен рекорд.

 
Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка