Сиамска котка: описание, цена, грижа

Сиамска коткаЗа тези, които искат да имат истински домашен любимец за цялото семейство, по-добър вариант от сиамска котка, просто не намери. Тези животни са много привързани, удивително умни и въпреки това са игриви и игриви. В къщата, в която живее сиамската котка, никога няма да е скучно, това е истински заряд на енергия. Сиамската котка е истинска ориенталска красавица.

Описание на породата

В описанието на породата и природата на сиамските котки трябва да се отбележи, че притежават изключителна благодат и независимо разположение. Средното тегло на сиамските котки е от 3 до 5 кг. Те имат дълга шия и продълговата форма на главата с изразителна брадичка. Фронталната част на малката глава на тези котки е плоска с леки издутини в надбройната част.

Важно е! Върховете на носа и ушите на сиамска котка са визуално върховете на триъгълник с равни страни. Това трябва да се има предвид при избора на истински чистокръвни сиамски.
Сиамска коткаСиамските котки се характеризират с наличието на сравнително големи, както за котките, особено с малка муцуна, уши с триъгълна форма, шиповидни, широки в основата, разведени отстрани. Очите на тези котки с изключителна красота, с висока степен на насищане на сини или синкави цветове, са с форма на бадем, но не се различават по значителни размери. Понякога сиамски коси.

Научете повече за други породи котки: корниш рекс, Руско синьо, абисинец, сервал, британски, шотландски, бирмански, Курилски бобтейл, египетски мау, Munchkin, мейн кун, Сибирска котка.

Всички части на тялото на сиамските котки изглеждат доста тънки, мускулести и имат значителна дължина, но винаги се различават в отлични пропорции. Това е, което ги прави да изглеждат величествени, елегантни и грациозни. В същото време задните крака са малко по-дълги от предните. Опашката при котки от тази порода има заострена в края, подобна на камшик.

Тяхното стройно тяло със среден размер изглежда удължено, издърпано, с форма на тръба, дължина до 17 см. Мъжките изглеждат по-масивни от женските. Сиамските котки могат да имат различни цветове, но за всички тяхната отличителна черта е наличието на характерни тъмни цветни белези по краката, ушите, опашката и муцуната.Сиамска котка

Цялото тяло, в сравнение с тях, има лек тон. Причината за този цвят е телесната температура, която на места е различна: производството на пигменти е по-топло на части от тялото - цветът е по-светъл, а където температурата е малко по-ниска, цветът е по-тъмен.

Важно е! Уникалността на сиамската порода се крие във факта, че котките, когато са студени, потъмняват. Ако това се случи, трябва да затоплите животното.
Къса, съседна на тялото, косата на тези животни има красив блясък. Подкосъм те нямат.

Сиамските котки живеят средно от 13 до 15 години, и при правилна грижа при благоприятни домашни условия възрастта им може да бъде 25 години.Сиамска котка

Прегледите на сиамските котки показват наличието в характера им на огромен брой предимства, които са хармонично съчетани с някои незначителни и дори сладки недостатъци. Появата на сиамски котки показва значителната им независимост в характера.

но арогантността или гадните дупки не са характерни за тях. По природа тези животни са много лоялни, любящи, общителни, следователно те се нуждаят от много внимание на собствениците, които след дълго отсъствие след завръщането си у дома са длъжни да обръщат внимание на своите домашни любимци, да ги галят, да си играят с тях.

Ето защо, ако човек, който иска да вземе сиамска котка, е твърде зает и няма достатъчно време за това, тогава е по-добре да не се сдобивате с такава котка.Тези животни се характеризират с невероятна дружелюбност, забавна игривост и неизчерпаема енергия. Те не са против да играят и в достатъчно зряла възраст, използват всичко, което им хареса в играта, не им е трудно да тренирам.Сиамска котка

Понякога поведението на сиамските котки наподобява поведението кучета: тичане из къщата много бързо, скачане на дивани и друга декорация на дома. Те трябва да почувстват любовта на собствениците и проявата на искрено внимание, чувствителни са към промените в настроението на собствениците. Сиамските котки не обичат, когато не бъдат забелязани или игнорирани, когато в къщата се появи всяко друго животно, те стават ревниви.

Внимавайте с непознати в къщата. Сиамските котки са големи любители на „говоренето“, изненадващо добре и доста силно знаят как да контролират гласа си, ако искат нещо. Но самите котки не понасят силни звуци, идващи от другите.

Децата се отнасят с толерантност и добронамереност, но не им харесва, когато децата действат много упорито, искат да си играят с тях или налагат внимателното и любящото си отношение. Тези котки имат страхотна интуиция, така че някои хора смятат, че могат да видят какво ще се случи в бъдеще..Котка с деца

Сиамските котки лесно отварят шкафовете, кутиите, чантите и други предмети с дългите си лапи, премахвайки нещата от тях с цел игра. Тези котки се интересуват от всичко, което правят членовете на семейството..

Случва се, че котките от тази порода проявяват упоритост, демонстрация на инстинктите на ловеца, но ако са заобиколени от грижи и внимание, те стават привързани и предани приятели, способни да дадат на човек много любов и обич.

Знаете ли? Смята се, че сиамските котки са дошли от щата Сиам (съвременен Тайланд).

Условия на задържане

Сиамските котки се чувстват отлично както в града, така и извън него в провинцията. Без особена нужда тези котки нямат навика да тичат из помещенията, така че не се нуждаят от много място и ще бъде доста доволен от живота в малък апартамент, където за тях е необходимо да се създадат условия за забавление под формата на „катерещи рамки“, специално проектирани за котки.

Но тъй като сиамските котки се считат за потомци на ловни животни, възможността да ловуват гризачи в частна зона ще им донесе голямо удоволствие. Тук могат да играят с членове на семейството, да ловуват малки гризачи и влечуги.

Сиамска котка

Знаете ли? Сиамските котки могат да живеят до 30 години, като сиамски котешки скутер от САЩ, роден през 1986 г. и умрял през 2016 година. Въпреки че е известен случай, когато сиамска котка почина на 38-годишна възраст.

Избор на коте

Направете покупка коте Сиамската котка е най-добре в специална котешка. Не се препоръчва да купувате животно до три месеца. Преди да отведете бебето у дома, трябва внимателно да изследвате всички части на тялото му, да попитате собственика на скотовъдството за документи за животното и сертификат за ваксинации, а също така, ако е възможно, няма да навреди да видите родителите на котето.

Преди да купите, на първо място, трябва да попитате колко струва сиамското коте. Цената на сиамско коте варира от 50 до 1500 долара, в зависимост от неговия клас. Най-ниската цена може да показва, че закупеното коте може да е смес от сиамска котка с обикновена. Друго предупреждение: котките обикновено са по-скъпи от котките.



Сиамско коте коте

Правила за грижа

Въпреки че сиамските котки са много величествени и грациозни животни, но почти никога не проявяват своята взискателност и настроение, докато се грижат за тях. Котките от тази порода са лесни за грижи..

Знаете ли? Сиамските котки носят малките си по-дълго от всички останали котки - 65 дни. Гестационният период на останалите котки е максимум 55 дни.

Необходими артикули и аксесоари

Преди да донесете сиамско коте в къщата, е необходимо старателно да се подготвите за появата му. Всичко трябва да е удобно за неговото домакинство.

На първо място се препоръчва за да закупите или направите къща за коте сами от естествени видове плат, където той ще спи удобно. Следователно къщата трябва да е достатъчно голяма, но с малка дупка, висококачествена, защото ще трябва периодично да се мие.

В топло време котките обичат да се отпускат на мек естествен осман с ниски ограничения. Всяко коте трябва да има свои собствени керамични купички: първата е 300 мл за пиене, втората е за суха храна, третата е за натурални храни, и двете по 200 мл.Къща за котки

За да поддържате ред, е по-добре да поставите рогозки с размери 30x40 см под купичките. хранене на коте къщата винаги трябва да има специална фураж, за които са подходящи различни пълнители.

Също така котката се нуждае от саксия. Най-доброто от всичко - саксия под формата на къща: пълнителят е по-малко вероятно да падне от нея, а котката е по-удобна там. За да го почистите имате нужда от специална шпатула. Ще бъде полезно да поставите килим преди да излезете от саксията, така че при излизане от тоалетната коте да не влачи пълнителя по лапите си, а да го остави на килимчето.

Котките ще получат много удоволствие от целия комплекс на много нива на игри, където могат да се забавляват и заточване на нокти.

Препоръчително четене 20 интересни факта за котките.
Котето трябва да има играчки, в противен случай ще му стане скучно и домакините ще имат проблеми. Играчките трябва да бъдат избрани и за двете малки деца, така че да не могат да бъдат поглъщани и ухапвани. Играчки, които причиняват страх сред собствениците, при тяхното отсъствие е по-добре да се скриете от котките.Сиамска котка играе

Сиамските котки имат проблеми със зъбите си, така че трябва да се грижите за тях: те трябва да се почистват редовно със специална паста.Около веднъж на две седмици котката трябва да отреже ноктите си, така че да не са много остри. Това се прави най-добре със специални пинсети, които също трябва да се предлагат..

До една година се препоръчва котето да приема комплекс от специални витамини. Преди да започнете да го приемате, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар. В хладно и зимно време хамак, прикрепен към батерията, ще се превърне в любимо място на котето да остане.

За удобно транспортиране всяка котка трябва да има специално проектиран и оборудван просторен носене и за предпочитане не е единственият. В студения сезон се нуждаете от чанта за носене, за да ви стопли.Пренасяне на котки

Котките, особено източните, предпочитат руно килими, един от които трябва да бъде осигурен за използване от котка. Преди да може да го използва, карето трябва да се измие и изплакне добре. Всички подобни качества на уютен, удобен и удобен живот на котките могат да бъдат закупени в специализирани магазини за домашни любимци.

Знаете ли? Известен е случаят, когато собственикът е използвал за кражба хитрите и бързи способности на сиамската си котка: той е платил за стоки, маркирани с валериански сметки, а котката, пропълзяла през прозореца в стаята с парите, го намерила по мирис и го върнала на собственика си.



Къпане, сресване и други лечения

Сиамските котки имат доста къса козина без подкосъм, тази характеристика е отличителна за породата на сиамските котки.

Следователно грижата за тях не изисква много усилия и не отнема много време, достатъчно е няколко пъти месечно с седмична честота сресете ги с гребен, или по-добре, със специална мека четка или ръка, навлажнена с вода по посока на опашката. Честото сресване може да увреди космите на животното.ресане

Специален гребен ще ви помогне да се отървете от котешката коса Furminators.
Сиамските котки имат нужда непременно къпя, въпреки че не им харесва. Ето защо би било по-разумно да започнете процеса на привикване към водните процедури от най-ранна възраст. Подходящата за къпане котешка температура на водата трябва да е в границите от ... ... + 40 ° С.

По време на водните процедури се препоръчва да поръсите котешката козина с царевично нишесте, но така че да не попадне в очите на животното, а след това, след масаж, измийте козината и изплакнете обилно. След къпане животното трябва да се изсуши добре, но без течение.

Трябва също да се има предвид, че честите процедури за къпане могат да навредят на структурата на косъма и да повлияят неблагоприятно на цвета на котката, така че това трябва да се прави доста рядко.Къпане на котки

Сиамските котки имат значителна склонност към различни заболявания зъби. Затова е необходимо систематично да следите състоянието им. Поне веднъж месечно се препоръчва мийте зъбите със специална паста, а в случай на зъбен камък се консултирайте със специалист.

Ушите на котките също трябва да се почистват със същата честота като сресване на косата им. Необходимо е да се гарантира, че те нямат възпалителни, раздразнителни и инфекциозни процеси.

Ушите се обработват, техните черупки и канали за слуха, специално решение според предписанието на ветеринарен лекар. Разрешено е да се стрие вълна в черупките на ушите с естетическа цел, въпреки че това дори позволява по-добър поток на въздух в ушите..

Знаете ли? Понякога сиамските котенца се раждат под въздействието на гена на албинизма с червени очи. Но след около месец очите им стават сини.

Сиамска котка

храна

Ако няма специални проблеми при грижите със сиамски котки, тогава по отношение на храненето те проявяват избухливост и изисканост, съвсем неочаквано проявяват интерес към нехарактерни продукти, сред които може да са гъби, различни сладкиши, ядки, а понякога дори плодове и царевица.

Хранете котките от тази порода. като готов фураж, и натурални продукти. Готовите фуражи трябва да бъдат с високо качество. В случай на хранене с естествена храна, е необходимо да се следи съдържанието на риба в нея, което трябва да бъде приблизително една трета от всички продукти.

Голямо количество месо в диетата на тази порода котки може да доведе до потъмняване на козината. Ако собственикът на котката иска да я прехвърли от един вид храна на друг, тогава това трябва да се прави внимателно и постепенно, за да не се провокира разстроена храносмилателна система.

Животински катерици под формата на месо - Основните компоненти на естественото хранене на сиамските котки. Най-добрият вариант са нискомаслените видове говеждо, телешко, заешко месо, пуешко месо, агнешко. Месото е включено в ежедневната диета, може да бъде варено, замразено, обработено с вряла вода - всичко това се прави, за да се предотврати заразяване на животното с червеи.

Морска риба Те предлагат на животното няколко пъти седмично, преди което то се вари или се размразява без кости. От време на време сварените карантии могат да се дават на котките няколко пъти месечно. Към белтъчната храна можете да добавите в различни форми (варени, печени, сирене) различни нарязани и подправени със зеленчуци растително масло.Котка яде

Допустимо е да предлагате животни ябълки, круши и други плодове, ако ги харесват. Яденето на зеленчуци се препоръчва периодично да се заменя с различни видове зърнени храни и трици. Можете да добавите пилешки или пъдпъдъчи яйца към ястията няколко пъти седмично..

Сиамските котки получават специално удоволствие от яденето млечни продукти в най-различни форми и форми, които няма да са излишни всеки ден. Основното нещо - продуктите трябва да са свежи, естествени, без добавки и с нисък процент съдържание на мазнини.

С естествено хранене пушените продукти не трябва да се дават на сиамски с подправки, сол, захар, пушени. Речна сурова риба, колбаси, плодове и зеленчуци, които причиняват ферментация и алергии, всички видове кости, шоколад, сладка газирана вода също не се препоръчват..

Важно е! При естествено хранене за сиамски котки е необходимо да се провеждат периодични витаминни курсове.

Към днешна дата използването на котки в готови фуражи има много противници, защото собствениците никога не знаят напълно какво присъства в състава на такива фуражи. В никакъв случай не можете да купувате храна от икономична класа, тъй като съдържат много малко месо или изобщо никаква, а вместо това се използват подобрители на вкуса.Храна за коткиКогато избирате готови фуражи, най-добре е да купувате холиви и фуражи от екстра-премиум клас, в които съставът на месото достига 90%. Само такива фуражи са балансирани и пълноценни, не изискващи допълнителна употреба на витамини. Сиамските хора имат здравословни проблеми, в този случай ветеринарният лекар може да препоръча специални фуражи, които съществуват днес за котки с определени проблеми.

PПрепоръчителният прием на храна на ден е от 30 до 60 g на 1 kg тегло Сиамска котка. Животното трябва да изяде всичко за 15 минути, след което останалата храна се изхвърля или се определя за съхранение в хладилника, а купичките се измиват добре. По-добре е да не оставяте храна в чиниите, надявайки се, че котката ще яде след това, това може да доведе до различни проблеми със стомаха (повръщане, диария, отравяне).

Сред голямо разнообразие от храни за котки са популярни "Purina", «Hills», «Kitekat» и Royal Canin.
Много важно условие за отличното състояние на котката е постоянна възможност за пиене, водата със стайна температура трябва да се характеризира с чистота и свежест и е необходимо да се следи нейното достатъчно количество, тази порода котки пие много и много, особено в жегата.

Сиамското коте до 4 месеца се препоръчва да се храни поне пет пъти на ден, до шест месеца - четири пъти, до осем месеца - три пъти, след осеммесечна възраст животното може да бъде прехвърлено да се храни два пъти на ден, като възрастни котки. Необходимо е да вземете решение за вида на храната, преди да купите бебе.

Обучение и образование

Преди да продължите с възпитанието на вашия домашен любимец, трябва да се запознаете и да разберете характера и психологията на сиамската порода котки и тогава няма да има специални проблеми в тяхното обучение и образование.

Собственикът на такава котка не трябва да изисква от него „човешко” поведение, защото преди всичко е животно, което се характеризира с животински инстинкти. Желанието за разбиване на характера на сиамската котка често води до факта, че те стават затворени и агресивни.

Важно е! При възпитанието и обучението на котки от сиамската порода е необходимо да се намери индивидуален подход към домашните любимци, да се вземе предвид техния специален характер и да се помни, че с ласка, търпение, последователност, отсъствие на каквито и да било прояви на грубост и сила от страна на учителя, любовта може да постигне много от тях.
Сиамска котка

Всички образователни моменти в сиамската котка трябва да предизвикват само положителни емоции. Наказанието може да обезсили всички предишни постижения, например, свиквайки с таблата, той може да започне да следи къде иска.

Друга грешка от страна на собствениците е, че принуждават учениците си да продължат напред поднос, те са здраво седнали там, вместо просто да започнат да насърчават котенца за правилното пътуване до тоалетната. Тези животни са достатъчно умни и няма да пропуснат печалбата си..

Котките от тази порода страдат от липса на комуникация, оставайки за дълго време сами в стаята, след което те могат да станат агресивни. Понякога на собствениците на сиамски котки е трудно да се справят с проявите на „господарските” навици на своите ученици.

Но котките от тази порода се сближават доста лесно с децата, въпреки че не трябва да се допуска децата да безпокоят постоянно тези животни, защото тогава децата могат да страдат от ноктите и зъбите си. Преди да се сдобиете със сиамско коте, трябва да анализирате дали тяхното мелене и охлаждане, а понякога и крещене, ще предизвика дразнене на възрастни хора или по-скоро нервни членове на семейството.

здраве

Сиамските котки живеят средно 15 години. Те нямат специални здравословни проблеми. Но понякога се проявява косопад, последван от отстъпваща линия на косата. Трябва да се има предвид, че някакъв вид стрес, изпитван от животното, често става причина за това явление..

Също понякога сиамски котки податливи на респираторни заболявания, следователно е по-добре да ги държите в топло помещение без прекомерна влажност, без течения. Котките от тази порода понякога се характеризират с кардиомиопатия, появата на която нарушава необходимото ниво на доставка на кислород в кръвта. Основният симптом на заболяването е припадък.

Понякога се среща в сиамски котки вестибуларна болест, при който е засегнат нервът, който е в ухото, а това от своя страна води до главозамайващи процеси и невъзможност за нормално движение на животното.

Има чести случаи на заразяване на животни от глисти и бълхи.Често тези котки показват сиамски страбизъм, а също така се различават по честото образуване на зъбен камък.Страбизъм при котка

Освен това има редица възможни заболявания, които, макар и редки, все още се срещат при сиамските котки. Те включват чернодробна амилоидоза, рак на гърдата, срязване лишей, астма, гингивит.

Във всички подобни случаи трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Но ако имате нужда от операции, трябва да знаете, че котките от сиамската порода са особено чувствителни към анестезия. Медицинската помощ, предоставена навреме, може да облекчи страданието на животното, а понякога и да спаси живота му.

Знаете ли? Сиамските котенца се раждат напълно бели, след около седмица започва процесът на потъмняване. Те придобиват окончателния си цвят до десетия месец от живота.
Сиамска котка

Сиамските котки са уникална и много интересна порода. Тези животни са много умни и можете да се справите с тях само с интелигентен подход. Появата им в къщата може драматично да промени живота на всички членове на семейството и дори да подобри характера им. Понякога става неясно кой възпитава кого: техният собственик или те - собственикът.

Споделете в социалните мрежи:
Изглежда така