Балинейска/балинезийска котка

Балинейска котка

Балинейска е породата на ориенталски котки с дълга козина и сиамска окраска. Те наподобяват сиамската порода. Балинейските котки са изключително интелигентни като кучетата, макар и по-малко, отколкото оригиналните им сиамски предци.

Балинейската котка  първоначално е била регистрирана като "longhaired Siamese",   примери са известни от началото 1920г. Това се е променило в средата на 1950г, когато двама животновъди, г-жа Марион Дорси в Калифорния и г-жа Хелън Смит  от  Ню Йорк, решават, че те ще започнат развъдна програма за тези котки. Хелън Смит кръщава котките "балинейски", защото  смята, че показват милостта и красотата на балинейски танцьори, както и защото "longhaired Siamese" не им изглежда добро име за нова порода. Породата става доста популярна след това, както и броя на животновъдите се е увеличил и са започнали работа по "усъвършенстване" на балинейския външен вид. Това   в крайна сметка води до развитието на две напълно отделни "направления" на балинейската котка - някои собственици предпочитат традиционните   балинейски, но животновъди и съдии са склонни да предпочитат по-съвременен вид.

Подобно на сиамските,   сегаима два различна вида на балинейската котка, "традиционен" балинейски и "съвременни" балинейски. Традиционните балинейски котки имат покритие около два инча дълго през целото си тяло те са здрави и силни котки с полу-закръглена планка на главата  и ушите.  А "съвременни" балинейски котки са с почти идентични със сиамската с изключение на опашката, която е нежна В балинейската порода е заложена основно Сиамската. Балинейките обаче в  същото време имат тънко тяло, клинообразни глави, и ярки сини очи.


В повечето сдружения, балинейски е приета в пълна гама от цветове, включително и на четирите традиционни - сиамска окраска, синьо, шоколад, и люлякова, както и по-малко традиционни цветове като червено и сметана, както и модели, като рис ( tabby)  и tortie . Въпреки това, в CFA, на балинейски се допуска само сиамските четири  традиционни цвята; всички останали цветове и модели, се считат за яванска (котка).

 

 Aldinia

 

печат точка                   

     балинейски котета

 siamese вариантчуждестранни бяло

 

  БАЛИЙСКА ( БАЛИНЕЗИЙСКА КОТКА ) ( BAL, САЩ )

    Балийската котка по всичко прилича на сиамската – освен по космената покривка. Тялото е стройно и елегантно със среден размер, но силно и добре замускулено. Главата е издължена, средно голяма, а муцуната има клиновидна форма. Носът е дълъг и прав, липсва стоп. Очите са средни по големина с бадемовидна форма, на цвят – сапфиреносиви. Ушите са големи, широки в основата и изострени на върха. Крайниците са дълги, тънки и елегантни. Лапите са малки и заострени. Опашката е дълга и тънка, като е заострена км края. Космената покривка е мека , коприноподобна , леко вълниста, блестяща , без подкосмие. Окраската е от сиамски тип – едноцветна – млечно бяла до бледокремава навсякъде – с изключение на ясно контрастиращите тъмни отмети по лапите , муцуната ушите и опашката , по които не трябва да има бели косми. Тъмната и лицева маска обхваща цялото лице, включително основата на мустаците, без да се разпростира върху останалата част от главата, въпреки че две тъмни линии достигат до ушите. Стандарта допуска шоколадов, лилав и син цвят на отметите, но се срещат и котки със костенуркаво червени и ивичести отмети, като ивиците и могат да бъдат не само непрекъсната но и във вид на петна. Тези вариации са били получени при кръстосване с късокосмести котки с петниста окраска, наричани явански.

Традиционните балинейски





{START_COUNTER}