Бирманска котка

Бирманска (котка)


Кръстени са на Бирма (тайландски: в смисъл на  късмет, красиви и прекрасен изглед)  порода домашни котки,разделена на две подгрупи: Американски бирмански и британският бирмански. Повечето коткешки регистри не признават това разделение между двете групи.

Първоначално, бирмански котки са изключително кафяв пясъчен цвят, но през години на подбор за разплод са произведени широка гама от цветове. Различни асоциации, имат различни правила за тези, които считат за бирмански. Бирмански котки, са интелигентни и добре разположени към хората. Те са много вокални.

  БИРМАНСКА СВЕЩЕНА КОТКА ( SBI, Франция )

    Тялото е средно голямо като мъжките са по-едри от женските. Главата е закръглена, челото изпъкнало, носът е къс, без изразен стоп. Брадата е добре изразена. Ушите са малки и немного повдигнати. Очите са с овална форма и интензивно син цвят. Крайниците са сравнително къси и добре оформени. Опашката е средно дълга, елегантна, с по-редки косми в основата и гъсто окосмена и рунтава накрая. Космената покривка по цялото тяло е дълга като най-дълга е на гърба. Има изразена яка. Окраската на козината е с цвят на яйчена черупка, като на гърба преминава в златист цвят, а на корема е чисто бяла. По лицето, ушите, крайниците и опашката окраската е както при сиамските котки и може да бъде в кафяво или синьо. Характери особености на породата на белите лапи, наподобяващи бели чорапки.

 

 

 

Британски бирмански

Шоколад Британски бирмански

Крем бирмански (вероятно британски тип)

На 1 годинка, кафяво бирмански   (вероятно британски тип)

Шампан-Американска бирмански

Родословие Сабя Американски бирмански мале (1 година)

Синьо-Американска бирмански 

Платинум Американски бирмански женски котета

Купа-шоколад бирмански (Australian) 5 години

Австралийски бирмански 5 години





{START_COUNTER}