Галене на котето

         Писаните не обичат грубите ласки и галене срещу косъма
   
   Ако галите котката, когато тя има нужда от нежност и й осигурявате спокойствие, когато тя иска да бъде сама, това ви гарантира трайно разбирателство. То се гради на уважението, което засвидетелствате на писаната.
   Когато решавате да погалите своя мъркащ любимец, задължително следва да отчитате как животното се е приближило до вас. Ако котката е обърната с главата си към вас, погалете я. Ако е обърната със задната част, прокарайте нежно ръка по опашката. Движенията ви трябва да бъдат много спокойни и меки, като ръката ви се движи по посока на косъма. Повечето котки не обичат грубите ласки.
   Ако не сте сигурни как да реагирате, позволете на котката сама да ви каже това. Протегнете ръката си към нея, но не я докосвайте. Ако тя остане на мястото или започне да отстъпва назад, оставете я на мира. Щом се протяга към вас и побутва ръката ви с носле, непременно я погалете нежно. Ако котката се обръща по гръб- бъдете нащрек! Много котки започват игриво да хапят и драскат с нокти, ако бъдат почесани по корема. Тъй като те получават голямо удоволствие от тази игра, те ще искат от вас да участвате възможно по- дълго време.
   Повечето писани не обичат да ги галят непрекъснато. Ето защо те с радост посрещат краткотрайното “разнежване”, а след това, без всякаква видима причина неочаквано могат да се обърнат и да ви ухапят. Следете и най- малките промени в позата на вашата котка. Махането с опашка, лекото напрягане на тялото- всичко това може да бъде признак, че галенето вече й е писнало. Галете пухкавата топка не повече от минута, а след това спрете. Много котки лежат с часове върху коленете на стопаните си, но не могат дълго да издържат галенето.
   Никога не предавайте своята котка. Всички отношения, както при хората, така и при животните, се основават на доверието. Ако вие подроните това доверие, ще загубите твърде много.
   Отгледаните с любов писани, които никога не са били дразнени, изоставяни и тормозени обикновено се чувстват добре в човешките ръце. Те не знаят, че хората могат да им причинят болка. Те никога не са изпитвали това чувство и дори не могат да си го представят.
   Но щом веднъж разберат, че това може да се случи, нещата стават други. В разбирането на животните “предателството” може да се състои в различни неща: да се пречи на котката, когато спи; да се стиска в ръце здраво и продължително; да се дразни. Хората често постъпват по този начин, смятайки, че това е някаква шега. На практика, обаче за писаната това съвсем не е смешно. Най- очевидното предателство е биенето на котката, изхвърлянето й на улицата или причиняването на болка по друг начин. Успокояващо е все пак, че обикновено котките се научават да се доверяват отново на хората, ако разполагата с достатъчно време и са обект на много любов и грижи.
   Много е важно котката да си има собствено убежище у дома. Ако тя се е усамотила в своето домашно скривалище, никой от семейството не бива да я безпокои там. Това място трябва да бъде за нея зона с гарантирана безопасност. Независимо от това, дали котката използва убежището, което вие сте й отредили, или пък сама си го е избрала, уважавайте нейното решение. Никога не се опитвайте насила да я извадите от там, с изключение на случаите, когато наистина нямате избор. Ако една котка е сигурна, че нейното убежище е неприкосновено, има вероятност тя да не се заседява повече от необходимото в него. Никога не хващайте котката за кожата зад главата. Вярно е, че котките-майки носят по този начин своите малки, но те постъпват така само с много малките си котета и главно поради това, че не разполагат с друг начин, за да преместват потомството си. Но това, което е добре за малкото коте, може да е болезнено за възрастното животно. С възрастта котката става по- тежка и не бива да бъде повдигана по такъв начин. Всеки, който не се съобразява с това, постъпва нехуманно.
   Не повдигайте котката за предните лапи. Ако постъпвате така, може да контузите животното или да го изплашите. А стреснатата писана може да реагира по най- нежелателен начин.
   Не хващайте котката за средата на тялото. Децата са особено склонни точно по този начин да вдигат животното, което се обуславя от голямото им желание да гушнат пухкавата топка и твърде малките им ръце. Едва ли има котка, която да изпива удоволствие от подобно отношение.
   Не играйте твърде често игри, при които котката се нахвърля на ръката ви. Това поощрява животното да участва в агресивни игри с хората. Ласките и нежността не бива да се превръщат в състезание по борба. Не бийте котката и не й викайте- всичко това ще усили недоверието й към вас. Осигурете й достатъчно физически упражнения. Котките, особено младите, трябва да имат поле за изява на своята кипяща енергия и хищнически инстинкти. Обучавайте вашата котка! Ако я научите на основните правила на поведение и на различни трикове, това не само ще ви позволи да изградите добри взаимоотношения с животното, но и още ще му даде възможност да развие умствените си способности.
   Повечето котки имат прекрасна памет и съвсем не са склонни да приемат лошото отношение с чувството за хумор. Главното условие, което трябва да спазвате, когато вдигате една котка, е поддържането с другата ръка. Цялото тяло на котката трябва да има опора и тогава няма опасност да навредите на животното. Ако котката се чувства в сигурни ръце, малко е вероятно да се опита да се освободи, пускайки в ход острите си нокти. Някои котки много обичат да бъдат прегръщани и носени като бебета. Разходка на котката на раменете на стопаните- това е много весело, но винаги трябва да става предпазливо, тъй като всяко бързо движение може да доведе до това, че котката да впие нокти в раменете ви, за да запази равновесие. Някои котки просто майсторски балансират върху раменете ви, без да използват ноктите си, но за това ще трябва да помолите вашия любимец.




{START_COUNTER}