Опасни медикаменти

Опасни медикаменти


Безразборното използване на хормонални препарати от страна на собствениците на котки, липсата на достатъчно информация по въпроса, а и честата среща с пациенти, пострадали от употребата на тези лекарства, породи необходимостта от написвне на тази кратка статия. 
Прилагайки лекарства, които подтискат разгонването при женски животни и някои поведенчески реакции при мъжки, вие можете да навредите значително на вашите домашни любимци. Някои от заболяванията, които можете да предизвикате могат да бъдат смъртоносни или нелечими, а други да доведaт до скъпо струващи хирургични интервенции и лечение. 
Megesterol acetat, известен на българския пазар с търговското име “Нонестрон”, е прогестаген с антиестрогенно, глюкокортикоид-подобно и влияещо на поведението действие. Страничните ефекти са чести и включват депресия, пиометра /натрупване на гной в матката/, захарен диабет, адренокортикална супресия, гинекомастия /растеж на млечни жлези при мъжки животни/, хипертрофия на млечните жлези, аденокарцинома на млечните жлези, полиурия, полидипсия /повишени жажда и уриниране/, затлъстяване. Промените в млечните жлези засягат както женски, така и мъжки котки. Кожни промени като алопеция /обезкосмяване/, атрофия /изтъняване/ на кожата също могат да се срещнат след употреба на megesterol acetat. Специално за контролиране поведението на мъжките котараци, тези препарати са ефикасни при по-малко от 30% от случаите. 
Странични ефекти има при употреба на високи и ниски дози, за кратък или за дълъг период от време. Някои от страничните ефекти отзвучават след прекратяване употребата на медикамента, а други не. 
От всичко казано дотук става ясно, че използването на тези медикаменти за контролиране на разгонеността и сързаното с нея полово поведение е напълно неоправдано, както за лекаря, така и за стопанина. 
Ако все пак сте решили да използвате тези медикаменти, знайте, че цената им може да се окаже твърде висока. Вашият ветеринарен лекар е в състояние да ви предложи значително по-безопасни и дори по-евтини алтернативи. 

д-р Ст. Коджабашев
По материали от Kirk’s current veterinary therapy




{START_COUNTER}