Контрацепция и кастрация на котките

Контрацепция и кастрация на котките

Факти свързани с размножаването на котките: 
Котките не овулират преди копулацията (покриването). Ако котката не се срещне с мъжки се разгонва отново след 14 -19 дни (понякога по-рано). Ако копулира, но не забременее има опасност от развитие на псевдобременност, протичаща по леко в сравнение с кучетата (без увеличаване на млечните жлези, строене на гнездо и т. н.). 

Контрацепция: 
Най-добрия метод за контрацепция е кастрацията. Този метод разрешава два проблема: забравяте за разгонването на котката, контрол над котешката популация. Всяка година се раждат много котета за който обикновено е трудно да се намери стопанин. Обикновено е забавно, когато в дома ви се появят малки котета, но когато отрастнат и ентусиазма ви затихне започват по ясно да изпъкват проблемите с отглеждането на безброй котки или намирането на подходящи стопани. Разпространена е и заблудата, че котката има нужда да роди поне веднъж в живота си. Това не е вярно както от здравна гледна точка (всяко раждане носи риск от усложнения), така и от гледна точка на нормалното психическото развитие на котката. 

Кастрацията като профилактика на множество
здравословни проблеми: 
Какво става ако не кастрираме котката си? Котките овулират само когато се размножават, когато не се осъществи копулация, разгонването се повтаря след 14-21 дни и това продължава докато не се осъществи копулация. Това състояние представлява изключително психическо натоварване за женската котка, а и за нейния собственик.
Ракът на млечната жлеза е третия по честота от туморите при котката. Половите хормони са основната причина за развитието на тумори на млечната жлеза. Котки кастрирани до първата си година също могат да развият тумори на млечната жлеза но с по малка вероятност и туморите обикновено са по доброкачествени.
Туморите на половите органи (яйчник, матка) също не са рядко явление при некастрираните котки, докато при кастрираните не се срещат. Също така, някой често срещани и опасни възпалителни заболявания на матката (пиометра) и яйчниците, престават да са проблем (поради липсата на съответните органи). 

Медикаментозна контрацепция 
Тя е само временно решение с възможност за много сериозни странични ефекти като пиометра, диабет и др. 

д-р Грибо
вет. клиника "Син кръст" - София
{START_COUNTER}